Eksempler på Rasmus Thirup Becks arbejde
Jeg er journalist med fokus på klima, bæredygtighed og mad - og en forkærlighed for genrerne reportage og fortælling.
SÅ KOM DEN! Bogen. Sikke en vild proces. Det har været en fornøjelse at arbejde sammen med dygtige Thomas Hebsgaard og Mads Nyvold, det har været forrygende at have Kasper Løftgaard som fotograf og Zetlands Jakob Moll er en eminent redaktør.

Bogen har også fået fine anmeldelser, bl.a. af tidligere uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers, der på Altinget gav den 6 af 6 stjerner.

Køb bogen i den boghandel eller lige her. Og send mig lige din anmeldelse.

I forbindelse med bogudgivelsen holdt vi hele to bogeceptioner, en af dem i Danmarks ældste gymnastiksal, Øvelseshuset på Vallekilde Højskole, der faktisk er med i bogen. Aftenen var planlagt af højskolens event-elever med workshops, samtalecafe, koncert og en klimaquiz. Så fedt!
Husk at du kan købe bogen her.
If a building becomes architecture, then it is art
To gange radio-interview om 'Hvis vi vil'
Torsdag den 3. - på udgivelsesdagen - var jeg i Radio Louds morgenprogram 'Feedet' for at fortælle om bogen. Hør interviewet her.
Og samme medvirkede jeg i Radio4's klimaprogram 'Udfordrengen'. Hør det her.
Nu er bogen ude! Jeg er partisk, når det kommer til det skrevne indhold, men se lige, hvor flot den er.
Jeg er stolt. Og håber mange læser. Køb den selv her.

Vi har også fået de første anmeldelser. Her i Ingeniøren.
Fra maj til november 2019 arbejdede jeg sammen med to journalister fra Zetland og finansieret af fonden Planet Climate fuld tid på et klimabogprojekt med det ydmyge mål at vise, hvad der egentlig skal til for at bremse klimaforandring. Bogen, med den engelske titel 'Possible', er siden blevet nøjsomt redigeret og udkommer i begyndelsen af 2020. Sideløbende med bogprojektet har Zetland udgivet indtil videre 28 artikler i serien 'Så hvordan løser vi klimakrisen'.
Det har været det vildeste projekt i min karriere og jeg glæder mig som et lille barn til at have bogen i hånden - og til at I alle sammen læser den. Der er håb. Sgu.
Den 27. september stod jeg for en ganske kort workshop på Realdania Dagen 2019 i det nye BLOX-byggeri i København. Fokus var selvfølgelig på byer.
I forbindelse med klimabogen, jeg skriver i samarbejde med netmediet Zetland og Climate Planet Foundation, er der udkommer en del artikler på lige netop Zetland de seneste måneder. Det er nok denne historie, jeg er gladest for. Find en og de andre her.

Klogede mig i september 2019 på 'antikonferencen' Mindhuddle om, hvordan man bedst engagerer sig i klimakampen. Det handler om at bruge sin stemme - som jeg også fik fortalt i det efterfølgende interview, der ligger her.

Fredag den 1. februar moderede jeg en debat efter fremvisning af dokumentaren 'Anote's ark' - om den tidligere præsident for Kiribas' kamp for at gøre opmærksom på de såkaldt lavtliggende øers enorme udfordringer. Fremvisningen var en del af DIIS' årlige dokumentarfestival 'Docs and talks'.
Foto: Troels Jensen
Jeg er i stadig større grad bevidst om, at vi alle er nødt til at vise vejen i forhold til klimakrisen - "vi er alle politikere", som den britiske klimaforsker Kevin Anderson har udtrykt det. Det betyder også, at jeg selv har droppet oksekød, kun sjældent spiser andet kød, gør alt hvad jeg kan for ikke at flyve og køber meget lidt nyt. Min søn Anker og jeg testede i den forbindelse togrejsen til London, for at fejre kusine Naias fødselsdag - og brugte rejsen som såkaldt 'motor' til at fortælle historien om flytransport kontra togtransport. Læs med her.

Den 7. december fik jeg lov at give mit besyv med i det glimrende P1-program 'P1 redder verden', der denne gang handlede om klimaflygtninge. Jeg kunne fortælle om mit besøg i det land, der højst sandsynligt bliver det første fuldstændigt ubeboelige på grund af klimaforandring: Tuvalu. Hele programmet er i den grad et lyt værd, men jeg er med fra det 20. minut.
Der sker noget spændende med ungdommen lige nu. De rejser sig. Nu skal der ske noget.
Et af tiltagene er studenterforeningen SIMA, der arbejder for flere klimarelaterede initiativer på KU's CCS.
I november var jeg, sammen med lektor Oluf Danielsen fra RUC og Jakob Mollerup fra DR, med til at debatere de to vigtige spørgsmål:

Hvor står klimadebatten i medierne i dag?
Hvilket ansvar har medierne i deres dækning af klimadebatten?

Det er spørgsmål, jeg overvejer dagligt, så jeg var virkelig glad for at være med.


En gang imellem triller der opgaver ind, der ligger på grænsen mellem min klimajournalistik og mine klimaforedrag. Det var f.eks. tilfældet med denne opgave som moderator på en konference om CO2-optal- og lagring, arrangeret af Klima, - Energi - og Forsyningsministeriet (det er mig der helt til venstre, ved siden af min radio-makker Søren Bjørn-Hansen. Ham der taler er en af verdens mest anerkendte klimaforskere, Glen Peters fra CICERO-instituttet i Oslo).

Jeg skriver og dækker efterhånden kun klima, men når jeg ser en god historie, kan jeg ikke lade den ligge. Den historie her har jeg nu fulgt i mere end tre år, og Zetland synes, jeg skal blive ved. Læs den her.
Alle erhverv bliver påvirkede af og får en ny rolle med klimaforandringerne. Det gælder ikke mindst landinspektører, hvis opmålingsevner bliver helt afgørende i forhold til klimatilpasning.
"Nøjagtige, gode højdemålinger er fundamentet. Og det kan landinspektører levere", som en af mine kilder i denne artikel til fagbladet Landinspektøren konstaterer.
Den måde, verden håndterede ozonkrisen på, er et blueprint for, hvordan den burde håndtere klimakrisen. Det skrev jeg om for Zetland. Læs hele historien her.
Det er ikke rigtigt en journalistisk produktion, men den skal med alligevel, for det handler om bæredygtighed.

Et par gange om året arrangerer jeg og et par lokale ildsjæle såkaldte repair cafe's - altså reparationscafeer - hvor alle er velkomne til at møde op og reparere ting. Det er en væsentlig faktor, at man ikke får andre til at reparerer end ting, men bliver undervist af reparationskapaciteterne, så man selv lærer det til fremtiden.

Se hele videoen her og læs mere om reparationscafeer her.

Fiks det!

Til CPH DOX 2018 var jeg ordstyrer efter to film i temaserien 'Change'. Den første film var 'A river below', der med udgangspunkt i kampen om truede lyserøde floddelfin i Amazones tog så store emner som dyrs kontra menneskers behov og forskere potentielle rolle som aktivist op. Filmen blev vist på Den Blå Planet, og bagefter var der debat foran den imponerende ocean tank (se billede) med deltagelse af antropolog Stine Krøijer, Cambridge-biolog Jonas Geldmann og Nikolaj Lang, der er kommunikationschef i Verdens Skove.

Dagen efter gik turen til Palads, hvor der var første fremvisning af den meget vellykkede dokumentar 'Guardians of the Earth'. Den handler om klimatopmødet i Paris, som filmmagerne følger helt inde bag kulisserne. Bagefter diskuterede jeg aftalen og den grønne omstilling med Poul Erik Lauridsen, der er direktør for Gate21, og Jens Mathias Clausen, der er klimapolitisk rådgiver i miljøorganisationen Greenpeace. Begge er forsigtige optimister.

Se trailer for 'Guardians of the Earth' herPubliceret på dr.dk/viden
Temperaturen stiger, det samme gør havene. Orkanerne bliver kraftigere. Tørke mere udbredt. Og hvis CO2-forsuringen af havene fortsætter, sættes hele økosystemet under pres.

Der er med andre ord nok at være bekymret over med hensyn til de klimaforandringer, der er i gang.

Men der er stor forskel på, hvordan vi rent faktisk håndterer den bekymring.

Med hjælp fra den amerikanske miljøpsykolog Renee Lertzmann, der primært lever af at hjælpe organisationer med at engagere folk i klimaudfordringen, bringer DR Viden her en guide til fire typiske mentale reaktioner.

Læs hele artiklen her.
Prisen på solceller rasler ned. I flere rapporter er den vedvarende energikilde endda billigere end kul. Men solcelleindustrien har en beskidt bagside. Produktionen forurener nemlig voldsomt - og energien til at producere dem kommer ofte fra kulkraftværker. Sidste mand slukker lyset diskuterer, hvor grøn solenergien egentlig er, med professor i energiplanlægning Brian Vad Mathiesen fra Aalborg Universitet.
Værter: Søren Bjørn-Hansen og Rasmus Thirup Beck.
Hør programmet her
Havet spiser tuvalu - publiceret i Samvirke (DK), Innsikt (NO), Arena (SE), Diário Notícias (PO), Frankfurt Rundschau (TY)
Seti Maumau beder en kort bøn, før han skubber sin lille udriggerkano ud i lagunens rolige vand. Han skal ud at fange fisk til familiens aftensmad de følgende dage.

Blot 80 meter væk, på den anden kystside af det smalle stykke land, som han og familien bor på, kaster hans og søsterens børn sig omkring i de vilde bølger, der tordner ind mod Funafuti-atollen fra det store Stillehav.

Funafuti er en af ni atoller og øer, som tilsammen udgør stillehavsnationen Tuvalu. Her bor knap 10.000 indbyggere på i alt 26 flade kvadratkilometer, som intetsteds strækker sig højere til himlen end sølle fem meter.

Havet er en central del af alles liv her. Det kan ikke være anderledes, både fordi vandet på øens bredeste del ikke er mere end 100 meter væk, men også fordi det er i havet, at folk, som Seti, fanger deres mad, og fordi havet er alles, unge som gamle, yndlingslegeplads. Tuvaluanerne siger ikke uden grund, at de har saltvand i årene.

Men det selv samme hav er også deres største fjende.
...
Læs artiklen i Samvirke her
Keeping it cool - fjernkøling med havvand. Publiceret i Foresight Magazine.
DISTRICT COOLING FROM SEAWATER

In 1877 inventor Birdsill Holly came up with an ingenious idea in the town of Lockport, New York. He would collect the waste heat generated by the town's many factories and sell it as a commodity much in demand in a part of the world with bitingly cold winters: heating for homes and offices. District heating was born. As a concept it has been adopted in many places in the industrialised world with high population density. Communal heating requires less maintenance, utilises a waste product and is cheaper than onsite "central heating" solutions.

Now, 140 years later, the second district energy revolution is under way. This time it is coolant that travels through pipes from a central cooling system and into consumer air conditioning units and computer server coolers.
...
Læs artiklen i Foresight her


Det koldeste sted - verdens højest beliggende skisportscenter er smeltet væk. Publiceret i Ud & Se (DK) og Innsikt (NO).
Samuel Mendoza var ikke mere end syv år gammel, da han med sin far i hånden første gang satte sin små sko på Chacaltaya-gletcheren. Før det havde han fra familiens hus længe kunnet se op til den snedækkede top, som de voksne på indianersproget aymara kaldte Chacaltaya, 'Det koldeste sted'.

Dette første møde med bjerget og gletscheren skulle dog så langt fra blive det sidste. Som tyveårig fik Samuel arbejde i den schweizisk inspirerede alpehytten, som Bolivias Andesklub havde bygget til de stadigt flere skiturister, og siden har kun sygdom holdt ham fra at være deroppe hver eneste dag.

»De seneste 30 år har min hverdag været helt simpel. Jeg er gået op på bjerget, og så er jeg gået ned igen. Da jeg var yngre, sov jeg ofte deroppe, men nu skal jeg passe mere på mig selv, så i dag tager jeg næsten altid ned om aftenen«, fortæller Samuel en eftermiddag efter arbejde, hvor han viser os, hvordan man imellem alle de nye huse i hans bydel i El Alto ovenover La Paz stadig kan se Chacaltaya fra vejkrydset tættest på familiens hus.

Samuels kone Martha har også arbejdet i hytten, der ligger 5.280 meter over havets overfalde, men det gør hun ikke længere. Hun blev afskediget sammen med flere af de andre medarbejdere for to år siden. Det skyldtes de manglende skiturister.
....
Learning by sharing - byerne fører an i den grønne omstilling. Publiceret i Foresight Magazine.
While it was global leaders who signed the UN's Paris Agreement on climate change at the end of 2015, it is often city authorities in the frontline of implementation. By learning from one another around the world they save time and money A year after the founding of the C40 international climate network for cities, six of its members rolled out bicycle programmes in their respective metropolises. Ten years later, the number had risen to 43. That did not happen by coincidence. The bicycle initiative is just one example of how C40's 90 member cities, with a total population of 650 million, inspire one another. They share specific ideas, best practices and pitfalls, as do other city networks that also focus on climate and sustainability ...
Læs artiklen i Foresight her

Lithiummiraklet i intetheden - om saltsøen Salar de Ayuni i Bolivia og den afgørende indhold for batterier. Publiceret i Weekendavisen og i Energinyt.
Vi sidder i en Toyota Landcruiser, og den bevæger sig med godt 80 kilometer i timen ud i noget, der grangiveligt ligner ... ingenting. Horisonten flimrer voldsomt, og de stykker land, vi kan se mange kilometer længere fremme, ser ud som de svæver i fri luft.

Få minutter senere forsvinder illusionen – nogenlunde – da vi krydser fra jordsporet ind i selve Salar de Uyuni, verdens suverænt største saltsø. Her er fuldstændigt fladt og hvidt, så langt øjet rækker. Som var man landet på en anden planet.

Vi er her dog ikke kun for at måbe over dette overjordiske landskab. Firhjulstrækkeren foran os sætter farten op til godt 110 kilometer i timen og fræser ud over saltsletten med et helt præcist mål for øje: Det første bevis på, at Bolivias regering i år har igangsat en pilotfabrik, der skal udvinde Lithium, verdens letteste metal som ikke kun har udsigter til at kunne få milliarderne til at flyde ned Bolivias statskasse, men også kan spille en central rolle med hensyn til at redde planeten jorden fra CO2-udledningens uoverskuelige konsekvenser...
Klimakamp i køkkenet - om at spise klimavenligt. Publiceret i Politiken.
Den klimavenlige indkøbstur begynder, før vi overhovedet når til supermarkedet. Hanne Svenningsen, der er miljøkonsulent i Informationscenteret for Miljø og Sundhed (IMS), roder lettere fortvivlet rundt efter en stofpose til varerne – hun vil meget nødigt købe en plastikpose, for de koster i CO2-regnskabet. Da det ikke lykkes at opspore en pose af stof, affinder hun sig med at genbruge en af de plastikposer, hun finder i centerets køkkenskabe, og så kan vi gå.

Destinationen er Netto, og vores mission er at tilberede to retter, hvoraf den ene skal være CO2-rar og den anden CO2-modbydelig. Hanne Svenningsen, der selv går meget langt for at være både økologisk og CO2-venlig i sit eget køkken, men da også »falder i en gang imellem«, som hun siger, har forberedt sig hjemmefra. Hendes første bud på en CO2-venlig ret bliver vi dog i fællesskab enige om at ændre til noget lidt mere spændende – og CO2-syndende. En jordskokkesuppe, der udelukkende består af årstidens grønsager, kan såmænd smage ganske godt, men vi vurderer, at det nok kommer til at lyde lidt for langhåret.

Første stop i Netto er grønsagshylderne ...
Kontakt mig
Telefon: +45 2844 3292
E-mail: booking@klimakampen.dk
Made on
Tilda